Βαθμονόμηση χρωμάτων οθόνης

You are here:
βαθμονόμηση χρωμάτων οθόνης

Βαθμονόμηση χρωμάτων οθόνης, για να βλέπετε και να επεξεργάζεστε σωστά τις φωτογραφίες και τα video σας.

Βαθμονόμηση χρωμάτων οθόνης, για να βλέπετε τα σωστά χρώματα.

Εάν είστε ερασιτέχνης ή επαγγελματίας, φωτογράφος ή βιντεογράφος, πρέπει να έχετε μια βαθμονομημένη χρωματικά οθόνη.

Στην FRESH WEB GROUP LTD,  βαθμονομούμε χρωματικά (καλιμπράρουμε) την οθόνη του φορητού ή σταθερού σας υπολογιστή και η οθόνη σας, μετά την βαθμονόμηση, αποδίδει τα σωστά χρώματα!

Έχουμε το κατάλληλο επαγγελματικό software & hardware, για επαγγελματικής ποιότητας βαθμονόμηση χρωμάτων οθόνης, που χρησιμοποιούν οι φωτογράφοι & βιντεογράφοι σε όλο τον κόσμο.

monitor calibrationΟι φωτογράφοι και οι βιντεογράφοι πρέπει να έχουν μία βαθμονομημένη οθόνη όταν επεξεργάζονται την εργασία τους. Αυτό εξασφαλίζει ότι επιτυγχάνουν το χρώμα και τη διάθεση που θέλουν να μεταφέρουν στο τελικό προϊόν.

Μια μη βαθμονομημένη οθόνη, μπορεί να οδηγήσει σε περίεργους τόνους δέρματος, ανεπιθύμητη χρωματική απόδοση και ξεπλυμένες εικόνες.

Όταν κοιτάτε μια φωτογραφία σε ένα κομμάτι χαρτί, ξέρετε ότι τα χρώματα που είναι τυπωμένα σε αυτήν θα φαίνονται ίδια. Όσο χρησιμοποιείτε την ίδια πηγή φωτός, θα έχει τον ίδιο τόνο και απόχρωση ανεξάρτητα από το ποιος το κοιτάζει. Αυτό συμβαίνει γιατί όλοι κοιτάζουν το ίδιο κομμάτι χαρτί.

Ωστόσο, όταν πρόκειται για ψηφιακές φωτογραφίες, δεν αποτελεί εγγύηση ότι τα άλλα άτομα που βλέπουν την ίδια εικόνα στην οθόνη τους θα βλέπουν τα ίδια χρώματα με εσάς στη δική σας. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν κατασκευάζονται όλες οι οθόνες ίδιες, ακόμη και από τον ίδιο κατασκευαστή.

Κάθε οθόνη παράγει μια ελαφρώς διαφορετική απόδοση χρώματος. Σε ορισμένες οθόνες, μια φωτογραφία μπορεί να φαίνεται ζεστή, αλλά σε άλλες θα φαίνεται δροσερή. Άλλες οθόνες θα δείχνουν μια πράσινη χροιά, ενώ άλλες έχουν κοκκινωπή απόχρωση.

Όλα εξαρτώνται από το πώς ο κατασκευαστής έφτιαξε την οθόνη. Και για να το λύσουν αυτό, οι επαγγελματίες επινόησαν τρόπους για να βαθμονομήσουν τις οθόνες τους.

Οι βαθμονομητές χρώματος είναι μικροσκοπικά φασματοφωτόμετρα που κρέμονται μπροστά από την οθόνη σας. Η συνοδευτική εφαρμογή του βαθμονομητή θα δημιουργήσει διαφορετικά γκρι και χρώματα για τη μέτρηση του βαθμονομητή όταν ενεργοποιηθεί.

Στη συνέχεια, θα διορθώσει τα χρώματα που δείχνει η οθόνη σας μέσω του λογισμικού της και, στη συνέχεια, θα το αποθηκεύσει ως προφίλ χρώματος.

Εάν δεν βαθμονομήσετε την οθόνη σας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην βλέπετε τα πράγματα όπως πραγματικά θα έπρεπε.

Αλλά αν η οθόνη σας δεν είναι βαθμονομημένη, η πραγματική φωτογραφία μπορεί να είναι μπλε και κρύα, καταστρέφοντας έτσι τη διάθεση του ηλιοβασιλέματος. Επομένως, εάν το εκτυπώσετε ή το δείξετε σε διαφορετική οθόνη, μπορεί να εκπλαγείτε που δεν καταγράψατε το εφέ που αναζητούσατε.

Και ενώ μπορεί να πιστεύετε ότι αυτό είναι αποκλειστικά αρμόδιο επαγγελματιών φωτογράφων και βιντεογράφων, αυτό δεν μπορεί να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Εφόσον η εργασία σας απαιτεί ακριβή ανάγνωση χρωμάτων, πρέπει να έχετε μια βαθμονομημένη οθόνη.

Για παράδειγμα, ίσως η οθόνη σας δείχνει ένα τέλειο ηλιοβασίλεμα. Έχει ακριβώς τη σωστή ποσότητα κίτρινων και πορτοκαλί αποχρώσεων, προσφέροντας τη ζεστασιά του ήλιου που δύει;

  1. Αρχικά και σημαντικότερα, ξέρουμε όταν επεξεργαζόμαστε τις φωτογραφίες μας πως αυτό που βλέπουμε είναι μια σωστή απεικόνιση του αρχείου RAW/JPEG που κάναμε capture με την μηχανή μας. Το exposure, τα highlights, τα shadows, τα midtones, η αντίθεση, τα χρώματα και η ισορροπία λευκού που βλέπουμε είναι σωστά, δεν θα κάνουμε περιττές αλλαγές, ούτε θα καταστρέψουμε τη φωτογραφία μας νομίζοντας πως διορθώνουμε π.χ. το λανθασμένο white balance ρυθμίζοντάς το λάθος (με μη calibrated οθόνη βλέπουμε λάθος χρώματα, οπότε η οποιαδήποτε προσπάθεια διόρθωσης αυτών κάνει περισσότερη ζημιά παρά καλό).
  2. Μπορούμε να στείλουμε τις φωτογραφίες μας μαζί με το ICC profile μας σε οποιοδήποτε κέντρο εκτύπωσης και να πάρουμε ακριβείς και καλές εκτυπώσεις.
  3. Αυτό που βλέπουμε στην οθόνη μας, φαίνεται το ίδιο σε οποιαδήποτε σωστά ρυθμισμένη οθόνη εκεί έξω (ακόμα και αν δεν έχει γίνει calibration, κάποιες οθόνες έρχονται με σχετικά καλά χρώματα και ρυθμίσεις, οπότε βλέπουν αρκετά καλά και παρόμοια σχετικά με εμάς τις φωτογραφίες μας).
  4. Αν έχουμε παραπάνω από 1 οθόνη στον υπολογιστή που κάνουμε επεξεργασία φωτογραφιών ή βίντεο, μπορούμε να έχουμε το ίδιο οπτικό αποτέλεσμα και στις δύο οθόνες. Δεν θα βλέπουμε διαφορετικά χρώματα στην μια και άλλα στην άλλη.
  5. Μέσα σε όλα τα θετικά, πέφτει η κατανάλωση ρεύματος της οθόνης μας, καθώς και αυξάνεται η μακροζωία της (λόγω ότι στο 99% των περιπτώσεων ρίχνουμε την φωτεινότητα της λάμπας [backlight] για να φτάσουμε στην σωστή φωτεινότητα)
  6. Τέλος, πέραν από τις φωτογραφίες, αν βλέπουμε ταινίες ή σειρές στην καλιμπραρισμένη οθόνη μας, έχουμε σωστή απεικόνιση, βλέπουμε ότι ήθελε να δούμε ο παραγωγός της ταινίας, όπως ήθελε αυτός να το δούμε.

Monitor Calibrating

15 Εφάπαξ

  • Εάν θέλετε να βλέπετε ακριβή χρώματα, πρέπει να βαθμονομήσετε την οθόνη σας.
  • Εάν είστε επαγγελματίας ή ερασιτέχνης φωτογράφος ή/και βιντεογράφος, πρέπει να έχετε μια βαθμονομημένη οθόνη.
  • Στην FRESH WEB GROUP LTD, βαθμονομούμε (καλιμπράρουμε) την οθόνη του φορητού ή σταθερού σας υπολογιστή, και η οθόνη σας, μετά την βαθμονόμηση, αποδίδει τα σωστά χρώματα!

* για την χρωματική βαθμονόμηση των οθονών, χρησιμοποιούμε το επαγγελματικό χρωμόμετρο της DataColor, Spyder X Elite

*η τιμή αφορά την βαθμονόμηση οθόνης laptop, στον χώρο μας. Για βαθμονόμηση οθόνης desktop, επικοινωνήστε μαζί μας.

*η βαθμονόμηση της οθόνης, θα πρέπει να γίνεται κάθε μήνα, 3μηνό, 6μηνο ή έτος, ανάλογα την χρήση και εάν αλλάζουν οι συνθήκες φωτισμού του χώρου.

βαθμονόμηση οθόνης